Kobieta aktywna to kobieta zdrowa

Zapachem Orientu przywitał nas I dzień IV Kongresu Kobiet Śląska Cieszyńskiego! Aleksander Wojtasik z Mandala Centrum przeprowadził na Zamku Cieszyn prelekcję i warsztat o kuchni ajurvedyjskiej. Wykorzystując naturalne składniki zjedliśmy i wypiliśmy:
– Zupę warzywną z masalą-mieszanką przypraw i ziół,
– Czapati – placki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej pieczone na ogniu, zdrowe, najtańsze, najszybsze w wykonaniu i bardzo smaczne pieczywo.
– rozgrzewającą halewę, czyli puding z kaszy manny z bakaliami,
– aromatyczny napój imbirowo-kolendrowy z kardamonem i cytryną
Ajurweda to starożytna indyjska nauka ukazująca wiedzę o tym jak zachować zdrowie przez długi czas. Szczegółowo opisuje przyczyny chorób i ich rodzaje oraz sposoby celnej diagnozy wraz ze skutecznymi naturalnymi lekami i dietą. Sposób odżywiania jest tam bardzo logicznie wytłumaczony i zależy od rodzaju ciała jakie posiadamy. To, co dla jednego jest pokarmem dla drugiego jest trucizną. Na naszych warsztatach wypełniliśmy test ajurwedyjski, który pomógł kongres-57 kongres-58 kongres-59 kongres-60 kongres-61 kongres-62 kongres-63 kongres-64 kongres-65 kongres-66 kongres-67 kongres-68 kongres-69 kongres-70nam lepiej poznać nasze indywidualne uwarunkowania psychofizyczne. Dowiedzieliśmy my się z testu jaki pokarm mogą jeść poszczególne osoby, a jakiego powinny unikać i dlaczego. Przy okazji gotowania przebadaliśmy i rozpoznalismy właściwości produktów spożywczych, których użyjliśmy do potraw. Przeprowadziliśmy dyskusję o sześciu smakach i ich oddziaływaniu na zdrowie oraz samopoczucie.

Prelekcję i warsztat poprowadził Aleksander Wojtasik z Mandala Centrum. Pasjonat zdrowego jedzenia i gotowania, wegetarianin, który uwielbia gotować, a jeszcze bardziej częstować i patrzeć jak inni cieszą się smakami ugotowanych przez niego potraw. Rozwijając myśl „przez żołądek do serca” uważa, że gotowanie smacznych i zdrowych potraw oraz częstowanie nimi innych jest nie tylko sposobem na „przełamanie pierwszych lodów”, ale też wspaniałym narzędziem do okazywania miłości i sympatii drugiej osobie. Uczył się gotować od najlepszych kucharzy w Polsce i w Indiach. Ma za sobą gotowanie dla 100, 200 a nawet 300 osób, a jego rekordem jest przyrządzanie dania w 3,5 tonowym garnku podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Jaworznie. Od kilku lat Aleksander prowadzi warsztaty i pokazy gotowania w Cieszynie i innych miejscach w Polsce m.in. pokazy kuchni orientalnej, wegetariańskiej i wegańskiej, a także warsztaty i pogadanki o zdrowiu dla dzieci w szkołach.

About The Author

Go To Top

Facebook